Många är sugna på att ta tag i en renovering hemma på egen hand. Då är det mycket som måste vara på plats. Exempelvis bör materialet vara miljövänligt, verktygen de rätta för jobbet och kunskapen bör vara stor.

fixa-hus-renovera

I Metro kan man läsa att den som står inför en renovering hemma måste tänka på vilka material som används. Många material innehåller nämligen kemikalier som inte är bra för varken hälsan eller miljön. I vanlig målarfärg finns exempelvis så kallade ftalater och nanopartiklar. Till och med miljömärkta färger kan innehålla konserveringsmedel som är allergiframkallande. Att sådana här miljömärkta färger, exempelvis de med märkningen Svalan, hade allergiframkallande ämnen i sig kom man fram till i Kemikalieinspektionens tillsynsrapport. För att undvika färg som är farlig rekommenderas att blanda egen färg och ska man lägga golv bör ett klick-golv användas så att man inte behöver limma golvet med kemikaliskt lim.

Mycket måste vara på plats

Men materialet är långt ifrån det enda man måste ha i åtanke när man ska renovera, och speciellt om man ska göra det på egen hand är det viktigt att ha koll. Något annat som måste tas i beaktande är att de rätta verktygen ska finnas på plats. Det är nämligen helt omöjligt att renovera utan att ha verktyg som är specialiserade för just det man ska göra. Turligt nog finns en rad butiker på nätet som man kan shoppa hitachi verktyg eller andra proffsiga verktyg ifrån och detta underlättar verkligen i renoveringen. Här kan man läsa om att A och O under en renovering är just att använda rätt verktyg till det jobb som ska göras. Det är även viktigt att alltid se till att behålla verktygens skyddsutrustning eftersom de finns där för att skydda användaren och undvika att något går fel.

Tips och råd bygga-hus-gubbe

Egentligen kan listan göras lång på vad man bör tänka på när man renoverar på egen hand. Men för att förenkla det hela kan ett par saker som är ännu lite viktigare än alla andra, lyftas fram. Dessa är:

  • Att planera. En renovering kommer inte gå bra utan en plan som ser vilka risker som finns och vad som faktiskt ska göras.
  • Att hålla rent. För den egna säkerheten är det viktigt att plocka undan bråte och inte ha det liggandes på golvet. Det är superlätt att råka snubbla på något och skada sig.
  • Att ta sig tiden. En renovering tar tid och tar man genvägar blir slutresultatet aldrig bra.
  • Att ta pauser. Den som lägger all vaken tid till renoveringen kommer knappast ha en bra relation med vänner och familj i slutändan.

Ett sista tips som kan vara bra att ha med sig när man sätter igång med sin egen renovering, är att läsa på lite innan. Det blir så mycket lättare om man redan sitter på en del kunskap och inte behöver leta sig fram till hur man utför varje moment, när momentet ska utföras. Och har man inte kunskapen bör man låta en hantverkare göra jobbet. Detta gäller speciellt vid dragning av rör och el. Gör man detta själv kan det bli stora skador, som leder till att allt måste göras om på nytt. Läs mer.