Börjar det bli dags att renovera därhemma? Missa då inte att tänka på säkerheten för att undvika skador och olyckor.

Det renoveras i en allt större utsträckning i våra hem och trenden är att själv utföra mycket av det renoveringsarbete som ska göras. Säkert har du samlat en massa tips som du hittat både på nätet och i TV vad gäller inredning, trädgård, fasadarbeten och annat. Det du kanske inte riktigt tänkt på är dock säkerheten i samband med det arbete som utförs. Både olyckor och skador måste undvikas på alla tänkbara sätt, vilket innebär att du bör skaffa viss säkerhetsutrustning som håller måttet vid renoveringen. Här nedan ska vi titta på vad du kan tänkas behöva.

Arbetsställningar och liknande

Till att börja med så ska du aldrig kompromissa med säkerheten. Att stå på en stege när du målar huset kan fungera i vissa lägen, men när du i ett visst läge sträcker dig för att att nå den där sista fläcken utan att flytta på stegen – ja, där är ofta olyckan framme. Använder du dig ändå av en stege bör du förvissa dig om att den står stadigt; ställ den aldrig mot något som lätt ändrar läge, exempelvis en gräsmatta. Bättre är då att satsa på en rejäl arbetsställning. Genom att istället använda dig av en arbetsställning kan du slappna av på ett helt annat sätt i förvissning om att du står säkert. Det tar en stund att bygga ihop en arbetsställning, men den tid det tar är en mycket vettig investering. Har du ingen lust med att köpa din egen arbetsställning finns det varianter att hyra, annars hittar du arbetsplattformar och annat av aluminium hos Trappverket AB som håller hög klass.

Arbete på tak

Innefattar renoveringen tak, ska du ha särskild säkerhetsutrustning på plats. Här ska finnas en takstege på plats samt gärna gångbryggor som gör det lätt att förflytta sig på taket. För att komma upp på taket på ett säkert sätt behöver du också installera ett glidskydd för stegen. Det finns också särskilda plattformar att montera runt skorstenarna, för att kunna stå riktigt säkert. Huvudsaken är förstås att du inte ska ramla, så välj säkerhetsutrustningen med omsorg och klä dig rätt enligt nedan.

Skyddande kläder

Förutom att stå på ett säkert sätt när du utför arbetet, så bör du samtidigt tänka på att bära kläder som skyddar dig på bästa sätt. En särskild overall med skydd för bland annat knän är en bra investering, likaså ordentliga skyddshandskar och en bygghjälm. Något du också bör överväga är någon form av skyddssele som du ansluter på lämplig plats för att undvika fall. Ett bälte för dina verktyg är också att rekommendera, så att du alltid har det du behöver lätt till hands. Vidare är hörselskydd ett vettigt tillbehör när arbetet blir bullrigt och jobbigt för öronen. Slutligen bör du ha ett par skyddskängor eller liknande som skydd för fötterna; välj noggrant ut en variant som inte känns för klumpiga, eftersom det i viss mån ska gå att klättra med dem.