593437-electric-light-bulbMånga husägare kan under vinterhalvåret se en tydlig ökning i sina elkostnader mycket på grund av det kallare klimatet, och vädret kan man ju inte ändra på men man kan ändra på sin elförbrukning!

Det finns ett smart sätt att få ordentlig koll på sin elförbrukning och det är genom att skaffa sig en elmätare som just mäter hur mycket el som används. Genom att mäta sin el på det viset kan man snabbt och enkelt se när man slösar som mest och när elen används som minst, vilket gör att man snabbt och enkelt kan list ut vilka energikrävande vanor man kan minska eller sluta med helt.

Exempel på saker som drar onödig ström

 • Inkopplade mobilladdare som ej används – en riktig energitjuv är mobilladdaren, så tänk på att dra ur kontakten så fort din mobiltelefon laddat klart
 • Apparater i standby-läge – hemelektronik drar en massa el varje dag och ett tips är att stänga av apparaterna på huvudströmbrytarna istället för att låta dem hamna i standby-läget.
 • Varmvatten – att värma upp vatten drar en hel del energi, så pröva att duscha kallare eller tvätta dina kläder i 40 grader istället för 60.
 • Glödlampor – nog för att glödlampan håller på att bytas ut mot mer miljövänliga alternativ är det många som fortfarande använder dessa eltjuvar, byt istället ut dem mot andra typer av lampor.

Tips för att minska sin generella elförbrukning

 • 962966-socketByt ut dina glödlampor mot LED-lampor – vid denna typ av byte minskas lampornas elförbrukning med hela 75 % vilket både är snällt mot miljön och din plånbok.
 • Sänk temperaturen inomhus – genom att minska värmen med en grad sänker du dina elkostnader med 5 % så när du inte behöver värme inomhus, så som på sommaren, kan du pröva att sänka mer eller stänga av värmen helt för att spara ännu mer.
 • Minska din vattenförbrukning – varmvattnet kan sparas genom några få enkla knep så som att dusch snabbare, kallare och inte lika ofta eller genom att koka vatten i vattenkokare istället för att värma vattnet på spisen.
 • Renovera hemma – många gånger är det uppvärmningen av ett hem som är den största eltjuven av dem alla så ett sätt att motverka detta är exempelvis genom att byta ut gamla fönster mot nyare modeller för att förhindra att värmen exempelvis sipprar ut genom dragiga fönster. Likväl kan det vara värt att se över isoleringen i huset, kanske är en idé att byta ut taket?
 • Kyl och Frys – många gånger är kyl och frys inställda på fel gradantal, vilket gör att onödig el går åt för att hålla dessa vitvaror kalla, så se till att ha rätt temperatur.
 • Tvätt – istället för att tvätta lite kläder i taget bör du samla så att tvättmaskinen är helt full innan du drar igång den för att du ska spara som mest el.
 • Stäng av det du inte använder – lämna aldrig dator, TV eller en lampa påslagna i rum du ej befinner dig i. Likaså kan man spara in mycket om man låter bli att ha igång sin ytterbelysning dygnet runt och istället endast har den igång på kvällen eller tidsbestämmer lystiden med en timer.