761694-recycling-to-keeping-the-environment-cleanNågot som kommit att bli en genomgående trend är miljötänket, en hel livsstil. Man ska äta ekologiskt, handla rättvisemärkt och spara in på jordens resurser i allmänhet för att vara en verklig miljökämpe. Men något som inte alla tänker på är att miljötänket även är en väg till att spara in på våra kostnader samtidigt som vi hjälper moder natur.

När man talar om att leva miljövänligt är det många som rycker på axlarna och säger att de inte har råd att tänka på miljön, men sanningen är att man faktiskt kan dra ner på sina kostnader genom att tänka miljösmart. Och när man vill vara miljövänlig samtidigt som man spar in en hel del slantar är det smartaste man kan göra att byta ut alla sina glödlampor mot LED belysning. Genom att använda LED lampor höjer man lampornas livslängd samtidigt som man drar ner på sin elförbrukning med hela 70-80 % vilket i sin tur leder till att man i samma veva sänker sina elkostnader.

Lågenergilampa eller LED belysning?

Något som man bör vara på det klara med när man ska byta ut sina glödlampor mot miljövänligare alternativ är att man inte ska låta sig luras av en produkts namn. Ta exempelvis lågenergilampor. Bara för att dessa heter lågenergi betyder inte det att de faktiskt är den lamptyp som drar minst el. Om man exempelvis jämför en lågenergilampas livslängd med en likvärdig LED lampas livslängd framkommer tydligt att lågenergilampan endast har 6 000 till 10 000 timmars lystid samtidigt som LED belysningen har hela 50 000 timmars lystid, och det även om man låter dem lysa hela 8 timmar per dag. Dessutom innehåller LED lampan inga miljöfarliga tungmetaller så som exempelvis kvicksilver och andra gaser vilket går att finna i både lågenergilampor och glödlampor. Med andra ord är således LED lampan att föredra över lågenergilampan eftersom man både är snäll mot miljön och mot sin egen plånbok.