GrannsamverkansskyltInbrotten har ökat den senaste tiden, men som tur är går det att skydda sig. En säkerhetsdörr är bra, men det finns också många andra, enklare, lösningar som spelar en viktig roll.

Inbrotten i Sverige ökar, både i småhus och i lägenheter. Därför är det viktigt att vidta åtgärder, för att minska risken för att bli utsatt. En av de vanligaste åtgärderna är att installera en säkerhetsdörr.

Prodoor är ett företag som erbjuder säkerhetsdörrar, och som också har många tillval i sitt sortiment. Dörrarna kan kompletteras med bl.a. följande:

  • Dörrpärr, som gör det möjligt att öppna dörren på glänt för att kontrollera vem som står utanför, utan att ge möjlighet för den personen att rycka upp dörren. En dörrspärr är också kraftigare än en dörrkedja.
  • Elektroniskt tittöga, som ger en skarpare bild än ett optiskt. Dessutom går det att placera displayen så att ett barn kan se vem som är utanför.
  • Säkerhetsbrevlåda, som gör det omöjligt att sticka in verktyg genom brevinkastet. Om någon kastar in ett brinnande föremål kommer det att slockna i lådan, som är gjord i stål.
  • Låskåpa, som också gör det svårare att öppna dörren genom att sticka in verktyg genom brevinkastet. Just att investera i en låskåpa är något som polisen i Årsta rekommenderar, med anledning av inbrottsvågen som varit i området. Läs mer om detta här.

Andra sätt att skydda sig

Enligt en undersökning som Sveriges Radio citerar oroar sig var femte svensk för inbrott. Många installerar därför hemlarm. Men det finns många andra sätt att skydda sig mot inbrott. I en artikel i Uppsala Nya Tidning ger en f.d. inbrottstjuv följande tips:

  1. Samarbeta med dina grannar. Håll koll på varandras hus eller lägenheter, och fråga gärna om du ser någon obekant eller någon som beter sig misstänkt i området.
  2. Tänk på att dina fönster fungerar som skyltfönster. De kan både avskräcka och locka inbrottstjuvar.
  3. Be någon annan tömma brevlådan när du är bortrest.
  4. Sätt upp stöldskyddsdekaler, och byt ut dem när de blivit slitna.
  5. Gör det svårt för tjuven. Göm dina värdesaker på knepiga ställen.
  6. Förstärk inbrottsskyddet på balkongdörren, så att det inte går att ta sig in den vägen.