Gardiner gör mycket för ett hem. Det blir både snyggare och hemtrevligare med gardiner. Men det gäller att välja rätt gardiner och hänga upp dem rätt för att inte sänka inredningen och rummet.

Med gardiner kan du åstadkomma mycket. Det är enkelt med gardiner att förnya ditt hem. Du kan även med gardiner göra att rummet få ren helt annan atmosfär. Att fönstren ser större ut, illusionen av en högre takhöjd och mer ljusinsläpp är sådant du kan åstadkomma med rätt gardiner. När du ska välja gardiner är det viktigt att det passar perfekt till dina fönster. Därför är det en bra idé att köpa måttbeställda gardiner för att resultatet ska bli riktigt bra.

Mät ordentligt

När du måttbeställer gardiner får du exakt den längden som du vill ha. Det finns ett stort sortiment av linnegardiner, sammetsgardiner, mörkläggningsgardiner och mycket mer att välja mellan när du ska köpa måttbeställda gardiner. Innan du beställer är det viktigt att du har en tydlig bild av hur du vill att gardiner ska se ut i rummet. Mät sedan ordentligt för att ha exakta mått.

Välj gardiner efter syfte

Det finns flera sätt att inreda med gardiner. Om du vill ha mycket ljusinsläpp är ljusa skira gardiner perfekt. Gardinerna ska helst vara i bomull eller linne. Ett tips är att satsa på mycket bredd och tyg. Om du har helvita gardiner ger det mer karaktär till gardinen. Om du vill att fönstret ska se större ut ska du sätta gardinstången en bit ovanför fönstret. Då kommer fönstret med långa gardiner att upplevas som större. Även rummet kommer att kännas som att det blivit större.

Sammetsgardiner ger en lyxig känsla

För att få en lyxigare känsla i ett rum är gardiner som är tjocka och tunga ett bra val. Det gör även att rummet känns ombonat. Välj ett material som exempelvis sammet som ger stärker den lyxiga känslan. Om du gör gardinstången extra bred och sedan hänger gardinlängderna längs med sidan om fönstret kan du uppnå en härligt draperande känsla utan att behöva tumma på ljusinsläppet.

Häng upp dubbla gardiner

Om du vill få en förändring genom att byta gardiner kan du även byta ut gardinstången och hur du hänger upp dem för en större förändring. Om du önskar en välklädd look är klassiska längder rätt val. Hänger du däremot upp linnegardiner med knytband som sitter löst får du en ledigare känsla. Gardiner lager på lager är snyggt om fönstret är större. Använd dubbla gardinstänger och gardiner i olika tjocklek och tyg för bäst effekt.

Var kreativ med gardinerna

När det kommer till gardiner kan du leka med dem och tänka utanför boxen. Det ger även en personlig touch på dem. Du kan matcha gardinerna med andra inredningsdetaljer i rummet. Med andra textilier kan du få en snygg helhet i rummet. Du kan även välja att ha gardiner ton i ton med väggfärgen. Då får du ett mjukar intryck i rummet.

Inredningstips för gardiner:

  • Använd gardinerna för att skapa en känsla i rummet.
  • Välj måttbeställda gardiner för bäst resultat.
  • Matcha gardinerna med resten av inredningen.
  • Häng upp gardiner rätt.