Det är en stor sak att köpa en bostad, inte minst den första. Det är ofta en kostsam affär och en investering du hoppas gå med vinst på. Även om så inte alltid är fallet. Tänk då vilken stor sak det är att köpa bostad utomlands. Vad finns det då att tänka på?

spanien bostad utomlandsInnan du köper en lägenhet eller ett hus i Sverige är det självklart att du jämför bolån och låneerbjudanden med varandra. Det ska du även göra när du tittar på bostad och banker utomlands, även fast vissa regler kring finansiering kan variera.

När du vill köpa bostad i Spanien eller Portugal

Har du siktet inställt på spanska solkusten? Eller Algarve? Oavsett är det bra att läsa på om området du är sugen på att flytta till, så att du vet att du trivs där. I Dagens Nyheter går det att läsa om hur 4 000 svenskar köpte bostad i Spanien under förra året, och det ökade intresset är påtagligt bland mäklare nere på solkusten vid Fuengirola. Men vad för fallgropar bör du vara medveten om? Bland annat extrakostnader och finansieringsalternativ.

Annan bostadsmarknad

Bostadsmarknaden ser annorlunda ut i Spanien än vad den gör i Sverige, och det innebär att det även är en annan typ av kunder som söker sig till mäklarfirmorna. Bland annat vill många investera i fastigheter och få upp värdet. Bra att veta är att det i Spanien inte krävs en licens för att vara mäklare, och att det är väldigt viktigt att du som potentiell bostadsköpare hittar en mäklare du verkligen litar på. Etablera alltid en bra kontakt och få mäklaren att förstå exakt vad du är ute efter för fastighet, och vad du vill ha ut av ditt köp. Det gör det enklare för båda att hitta rätt typ av objekt.

Alla fastighetsägare vill heller inte att du hyr ut till turister i andra hand, trots att du äger en bostad. Mer om detta här.