second handMånga vill inreda sitt hem hållbart med miljövänliga produkter, men vet inte hur. Utbudet på marknaden har tidigare inte varit så stor och kunskapen kring ämnet har varit dålig. Staffan Andersson och Anna Högberg tröttnade på detta och nu driver de sin egen inredningsbyrå där det de satsar på hållbart inredning.

Tidigare inlägg har behandlat ämnet tillfällig bostad, något som många skaffar om man kanske håller på och bygger sitt drömboende. När man sedan flyttar in i sitt sprillans nya boende är det dags att tänka på inredning. Vad är då inte bättre för dig själv, andra och för framtiden än att inreda hållbart? Bristen på hållbar inredning på marknaden och dålig kunskap hos andra inredare ledde till att Staffan Andersson och Anna Högbergs startade sin inredningsbyrå HAI där de bland annat hjälper företag att inreda på ett hållbart och nytänkande vis.

Blandar gammalt och nytt

Med sitt företag HAI jobbar Staffan och Anna för att inreda kontor och hem till sina kunder med en blandning av gammalt och nytt. I Göteborgsposten kan man läsa att de använder sig utav gamla möbler, beprövade och naturliga medel men även nya material. Bland annat så erbjuder de en heltäckningsmatta som är gjord av gamla fiskenät som legat på drift i havet. Denna heltäckningsmatta är minst sagt hållbar, inte ens Naturskyddsföreningen hittade något som skulle vara mindre bra med den. I Staffan och Annas egna hem så är inredningen minst sagt genomtänkt, och den hållbara inredningen sprider sig hemmet igenom. Bland annat så har de linoleumgolv, mycket second hand och papperssaker som kan återvinnas. Det finns mycket man kan göra för att inreda hållbart och det behöver inte vara så svårt.

”Att ta hand om det man redan har och inte byta ut eller köpa nytt i onödan är nog det viktigaste tipset, menar Staffan. Men det finns undantag. Vissa saker ska man faktiskt byta ut, trots att de inte är trasiga. Gamla skumplastdynor tillverkade innan 1980 kan innehålla en massa tråkigheter som är förbjudna i dag. Bättre då att byta ut till naturlatex till exempel.” Säger Staffan.