En badtunna drar betydligt mindre vatten än en pool och går desto snabbare att värma upp till behaglig temperatur. Den har också fördelen att kunna vara igång även på vintern och hösten, en närmast euforisk upplevelse. Vi kommer med lite tips på hur du kan inreda kring din badtunna och hur du kan tänka kring placering, både för dig som har gott om utrymme och för dig som har lite mer skralt om plats.

Går du i funderingar om hur du kan göra livet lite mer njutbart? Då ska du definitivt överväga en badtunna. Många som går i pooltankar brukar landa i att en badtunna är betydligt enklare att sköta, billigare att värma upp och drar mycket mindre vatten. Har du en egen brunn på din fritidsgård kan det vara värt att tänka på. Här kan du få lite information om hur grundvattenbeståndet ser ut i olika delar av landet: SVT, DI och Landlantbruk.se.

Badtunnan källa till avkoppling

En badtunna har fördelen att inte ta särskilt mycket plats. Däremot är det bra – och estetiskt tilltalande – om du sätter badtunnan på ett robust underlag, gärna i betong. Här har du utrymme att låta kreativiteten flöda och göra plattan större än nödvändigt. Där kan du placera slingrande växter, kanske en spaljé för bra avskärmning och många brukar uppskatta plats för avlastning. Ett bord där du kan sätta ner glaset med bubbel och osttallriken kan vara en bra idé.

Många brukar också ha finesser av olika slag. En del badtunnor är av enklare slag medan några har mer avancerade massagefunktioner. Det här väljer du helt själv. Många föredrar också elektrisk uppvärmning medan andra gillar det där gemytliga, vedeldade. Lukten av rök i kombination med ett värmande bad under en sval kväll är något av en magisk upplevelse, även om de vedeldade generellt tar längre tid att värma upp.

Mer inspiration

Hur ska man då ”inreda” med sin badtunna? Som vi tidigare nämnt kan man med fördel placera lite insynskydd i form av en spaljé eller liknande. Har man dock inte problemet med grannar utan har ett hus som är avskilt kan det tvärtom finnas en otrolig effekt i att placera badtunnan exponerat – kanske vid en sjöutsikt som skapar känslan av oändlig avkoppling. Många föredrar just att placera badtunnan på en upphöjd plats, gärna på ett berg eller liknande för att man ska kunna sitta länge i badtunnan och bara begrunda naturen.

Har du inte möjlighet att placera badtunnan på ett storslaget ställe? De flesta av oss har kanske något mer anspråkslösa platser och har inte möjlighet att placera badtunnan någonstans som ibland bilderna i magasinen svävar bort med. Då kan du istället fokusera på den omedelbara bekvämligheten. Se till att ha ett litet serveringsbort i närheten och investera gärna i stora ljusstakar eller små eldplatser som du kan låta brinna medan du ensam eller i gott sällskap njuter av ångorna från badet.

Nu till det viktiga: se till att njuta av din badtunna och håll även öronen öppna om det råder bevattningsförbud. Har du egen brunn kan du förstås göra egen bedömning.