Att mäta elförbrukningen kan hjälpa dig att upptäcka strömtjuvar. Det är också ett sätt som kan hjälpa dig att spara lite pengar. Dessutom är det inte särskilt svårt att mäta elförbrukningen och inte speciellt dyrt.

Det vanligaste sättet att mäta elförbrukningen själv är med hjälp av en elmätare som du sätter i ett vägguttag. Den mäter dock endast elförbrukningen i det eluttaget och inte hela hemmet. Men det finns även sätt att mäta elförbrukningen i fler områden. Det finns en annan typ av elmätare som placeras i elcentralen och mäter en viss grupp. Det finns olika storlekar på dessa mätare, vilket avgör hur många grupper du kan mäta samtidigt.

Fördelar med att mäta elförbrukningen

Typical residential analog electric meter with transparent plactic case showing household consumption in kilowatt hours. Electric power usage.Det finns flera fördelar med varför du bör mäta din elförbrukning. En av de största är att du får veta ifall du betalar för mycket för din el. Skulle det vara så har du alltså chansen att spara en hel del pengar. Vissa har sparat hundratals kronor på sin el efter att de gjort en mätning. Med hjälp av en elmätare som mäter elförbrukningen för en viss produkt kan du ta reda på ifall den produkten drar någon ström även fast den är avstängd. Då vet du att du kan spara en del genom att dra ut kontakten så länge produkten inte används.

Hur fungerar en elmätare?

Det finns olika typer av elmätare. Vad de alla har gemensamt är att det finns en display som berättar hur mycket el som används. Vissa elmätare mäter endast den aktiva energin medan andra visar både aktiv och reaktiv energi. Med hjälp av en viss elmätare kan du alltså se hur mycket energi som används under vissa tidsperioder. Det rekommenderas att du låter en mätare sitta en längre period för att få ett bra resultat. Om du endast mäter i ett par timmar får du inte veta särskilt mycket. När du ska välja elmätare är det bra ifall du vet exakt vad du vill mäta, om du endast vill veta hur energi mycket vissa apparater förbrukar eller om du vill veta hur mycket el som går åt i hela hushållet.