När bostaden är såld ska du självklart städa den. Det ska bara vara för de nya ägarna att flytta in om ni inte kommit överens om något annat. Men vad måste du tänka på när det är dags att städa?

Genom att anlita fönsterputs Stockholm kan du spara in en hel del tid. Men det är inte bara fönster som ska putsas vid flytten. Du ska också se till att resten av bostaden är så fräsch som möjligt. Till och med avloppen under badkaret ska göras rent.

händer under rinnande vattenStädningen tar längre tid än du tror

En sak som det är viktigt att du tänker på är att flyttstädningen tar betydligt längre tid än vad du tror. Du kan inte spara städningen till en halvtimme innan bostaden ska lämnas utan du måste avsätta betydligt mer tid än så. Känns det stressigt, eller vet du med dig att du inte kommer att ha den tid som behövs? Då kan det vara klokt att du ser till att boka in ett företag som hjälper dig med flyttstädningen, men det kostar pengar.

Viktiga punkter vid städningen

En vanlig vardagsstädning är lite lik flyttstädningen men du måste även städa alla de där utrymmena som du inte tänker på varje dag. Du ska dra ut kyl samt frys för att städa bakom dem, frysen ska frostas av och mycket annat. Några andra punkter som ofta missas är:

  • Smutsiga tak
  • Golvlisterna
  • Smutsiga filter i fläkt och diskmaskin
  • Ludd i torktumlaren

Det finns bra checklistor för städningen online och det kan vara bra att ha en sådan till hjälp för att verkligen komma ihåg allt. Det kan också vara klokt att städa ur och tömma ett rum i taget om alla inte behöver användas fram till flytten. Då kan du enkelt stänga till dörren och bara snabbt dammsuga ur rummet när det är dags.

skurborsteOm något glöms bort

När det gäller hyreslägenheter och bostäder som säljs kan du som flyttar behöva betala skadestånd eller ersättning till den som ska flytta in i bostaden om det inte är bra städat. Ibland kan du få chans att göra om städningen om du till exempel vill besiktiga bostaden och lämna nycklarna någon dag tidigare än vad som egentligen ska ske. Då kan du vid klagomål helt enkelt meddela att du behåller nycklarna och att du först lämnar dem den dag du enligt överenskommelse ska vara ute ur bostaden. På så sätt kan du städa om de punkter som inte godkänts.

Ibland kan det vara så att en eller annan sak helt enkelt glöms bort. Är det bara något mindre, som lite damm på en list gör det ofta inte speciellt mycket. Ibland kan den som tar över bostaden vara mer påstridig. Då kan det vara bra att ha papper på hur noggrant städad bostaden egentligen ska vara. När en bostad ska köpas kan det till exempel finnas fläckar som inte går bort på trägolv och liknande. Det här är sådant som en köpare bör ha upptäckt när de besiktigat eller tittat på bostaden innan köpet.