Det är allmänt känt att färg livar upp. Att sätta igång med att måla ett helt rum kräver dock en hel del förberedelser, och tar tid. Som tur är kan man komma långt med att färgsätta detaljer i hemmet. Varje enskilt projekt behöver inte ta mer än en eftermiddag i anspråk.

Om man ser sig omkring i sin bostad hittar man flera enskilda detaljer som kan målas om. Detta är nämligen någonting som vi i Sverige inte är så vana vid; det är betydligt vanligare utomlands. Trots det kan resultatet bli fantastiskt, även i ett svenskt hem. Det gäller även om man bor i ett riktigt gammalt hus. Faktum är att det var vanligare förr i tiden med färgstarka dekorationer inomhus, vilket man också kan se på gamla allmogemöbler. Det blir också allt vanligare när gamla hus, exempelvis torp, renoveras att man målar golv eller pärlspont i starka, klara färger.

Färgsätt detaljerna

Men även i en liten lägenhet kan man åstadkomma mycket med färg. Här är några projekt som man kan genomföra på några timmar, eller rent av ännu mindre, med en burk färg och en pensel.

  • Kanten och ovansidan på dörrar, framför allt om dörren är vit. På en gammal spegeldörr blir det en väldigt häftig effekt.
  • Måla skåp och lådor på insidan. Detta kan lyfta ett kök, framför allt om det är vitt, eller ett sovrum. Färgen blir en glad överraskning varje gång man öppnar skåpet eller lådan.
  • Sätt färg på inredningen. Köp möbler på loppis och måla om dem. Faktum är att man i Danmark gör så här även med gamla teakmöbler. Man behöver dock inte måla om hela möbeln. Hittar man ett teakbord med sliten skiva, men fina ben, kan man nöja sig med att måla om skivan. Eller varför inte måla kanten på skivan i en klarblå färg? Det kan bli hur snyggt som helst.
  • Plocka in oväntade element, och måla dem helt eller delvis. Bygg en hylla av plankor och ihålig cementblock, och måla några av blocken medan du låter resten behålla sin naturliga färg.
  • Låt förpackningarnas färger komma fram. Numera finns det många färgglada, fantastiskt formgivna förpackningar i de flesta mataffärer. Låt dem synas i köket! Sätt upp en hylla på väggen och ställ de finaste burkarna, flaskorna och påsarna i den. Eller lyft av dörrarna på ett av köksskåpen.