Ett av de största problemen när man renoverar är vad man ska göra av sitt bohag. Det bästa är att magasinera det. Även om det också innebär en del arbete kommer renoveringen att gå snabbare, och fortgå bättre, om man hyr ett förråd.Förrådshotell

Två starka trender, om man studerar den svenska marknaden för tjänster riktade mot konsumenter, som vi sett de senaste åren är att fler och fler renoverar, och fler och fler också hyr förråd. Det kan finnas ett samband. Vare sig man renoverar på egen hand, eller låter hantverkare sköta hela renoveringen, går det lättare och snabbare om så mycket som möjligt är ur vägen. Vad ska man då göra av sina ägodelar? En smart lösning är att hyra ett förråd.

Hyr ett förråd för att spara pengar

Men blir det inte väldigt dyrt att hyra ett förråd? Nej, det behöver det faktiskt inte. Företaget Montrab.se, som hyr ut förråd i Gävle, Falun och Borlänge, skriver på sin sajt att på en yta av bara två kvadratmeter förråd går det att magasinera ett helt rum, i prydligt staplade flyttlådor. Att hyra ett så litet förråd kostar ungefär 500 kronor i månaden. För vissa är det mycket pengar, men sett i perspektivet av vad en renovering kostar är det inte så mycket. Eftersom renoveringen går snabbare är det också möjligt att man sparar pengar, eftersom man inte behöver betala hantverkarna för lika lång tid. Och hantverkare har, som vi alla vet inte en månadskostnad på 500 kronor.

Ska man magasinera en hel lägenhet på två rum och kök krävs ungefär sex kvadratmeter, skriver Hem & Hyra.

Uthyrning av förråd är en framtidsbransch, och på allt fler orter öppnar förrådshotell. Detta är något som bl.a. Nya Wermlands-tidningen uppmärksammar. Även i Göteborg ökar antalet förråd kraftigt. Till stor del beror det på urbaniseringen, säger en företrädare för branschen till Göteborgsposten. En professor i etnologi som intervjuas i samma artikel spår att vi i framtiden kommer att se förrådshotell i bostadsområden, där det även finns möjlighet att hyra exempelvis en hyvelbänk tillfälligt.