De senaste åren har ett stort trendbrott skett. Allt fler flyttar från Stockholm ut på landet. Främst är det barnfamiljer som lämnar storstaden för ett lugnare liv – någon annanstans.

flytt familjJa, allt fler ser resten av landet som ett alternativ till de dyra priserna på bostäder i huvudstaden, inte minst när familjen växer och mer utrymme behövs. Det är helt enkelt för kostsamt att byta till en större lägenhet, eller till ett hus, i Stockholm. I stället väljer många att söka sig utåt från storstaden för att köpa sig ett hus på landet. Går du i samma tankar? Då är det enkelt att jämföra bolån här på: https://www.comboloan.se/bolan/.

Barnfamiljer flyttar ut från Stockholm

Det är så länge sen som 1968 sedan något av liknande magnitud skedde, det vill säga att de som flyttade ut från Stockholms län var fler till antalet än de som flyttade in. Tack vare invandring och födslar är dock invånarantalet på en jämn nivå i huvudstaden – två busslaster flyttar ut men lika många flyttar in. I Svenska Dagbladet går det att läsa om hur de allra flesta som flyttar ut väljer boende i någon kranskommun, och flyttar alltså inte allt för långt bort.

Bostadsbrist, med risk för ökad trångboddhet och hemlöshet, och amorteringskrav är några av orsakerna som tros ligga bakom att fler lämnar storstadsregionen – Omni

Det är även så att årskullarna mellan 1993 och fram till 1999 är små, på grund av lågt barnafödande då – vilket ger i resultat att personer i åldrarna 20–25 år är färre (de i flyttbenägen ålder). I Sveriges Radio skrivs det att trots detta ökade folkmängden med 36 000 personer förra året.