När en inreder ett hus eller en lägenhet kan det vara kul att få till det personligt, med den stil som en verkligen tycker om, vare sig detta är tunga kinesiska möbler eller egenmonterade från Ikea. Det ena kanske dock kan vara lättare att hitta och ta hem, än det andra, om man inte är lite underfundig.

 

HomestylingstockholmDet kluriga med tunga, skrymmande möbler som man kanske hittar utomlands, är att det känns svårt att få hem denna till Sverige och till sin bostad. Men tekniken går framåt hela tiden och saker förändras, även om det kanske verkar som att logistikvärlden är långsam. Icke så. Det är lättare än någonsin att finna ett transportföretag nuförtiden, och det behöver heller inte bli skrämmande dyrt utan både bättre för miljön och billigare än man tror.

En som gillar sina kinesiska, antika praktmöbler står det om här. Det handlar om en kvinna som genom kärlek plötsligt fann sig i Sverige, i stället för i den myllrande mångmiljonstaden Peking. Hon träffade sin blivande make när denne letade möbler i Peking till sitt hem, just den lördagen jobbade hon, Zhang, för ovanlighetens skull i butiken och slumpen avgjorde att de träffades. Hon jobbar nu med möbler i skånska Lomma, via sin butik Red China Art men även i sitt eget hem som är inrett efter konstens alla regler. Flera av möblerna och prylarna är antikviteter med flera hundra år på nacken. I färgskalan går de i rött, guld och brunt. Allt i hemmet och butiken är noga handplockat.

Vardagsrum mörktTunga möbler är oftast tunga för att de är gedigna och inte gjorda av plywood och tunn panel. Samtidigt kan de kosta lite mer också, men det är oftast både hantverk och kvaliteten som en betalar för. Möbler av olika slag kan göras i massor av olika träslag, några av dessa kan vi läsa om här, och dessa är bland annat:

  • Päron: Ett underbart träslag med sin svagt rödbruna färg som inte används så mycket
  • Ek: Perfekt att använda till bordsskiva eftersom det är slitstarkt och hårt
  • Körsbär: Används oftast till mer exklusiva möbler
  • Valnöt: Även det ett material med exklusiv känsla
  • Ask: Ljust och starkt träslag
  • Furu: Lättarbetat och på mode igen efter flera år i skuggan sedan 1990-talet

Ett svar på frågan är här

Den eviga frågan – som kanske många tröttnat på vid det här laget – är förstås den om huruvida män eller kvinnor är bäst på att montera Ikea-möbler. Det har nu, till allas lättnad (förskräckelse?) gjorts en undersökning i frågan och vi avslöjar svaret här. Det kan indelas i olika lager, nämligen är det så att testresultatet visade på hur snabbt man kan få ihop en möbel, med och utan manual. Männen var marginellt snabbare än kvinnorna på att få ihop möbeln med manual, det skilde sig bara någon minut. Men utan manual gick det lite snabbare för män än kvinnor att få ihop möblerna, ungefär fyra minuter i genomsnitt. Det tros vara förmågan till spatial förmåga som skiljer sig mellan könen, det här med att se saker i 3D och lokalsinne finns med på ett hörn i denna förmåga.