När man hör ordet ”renovering” är det vanligt att man ägnar sina tankar åt inomhusrenovering istället för utomhusrenovering och en uppdatering av husets utsida. Detta är dock minst lika viktigt om inte mer, eftersom det är fasaden som ger det huvudsakliga skyddet mot väta och vind, samt att husets utsida är det första en besökare lägger märke till innan han/hon sätter foten över tröskeln. En fasadrenovering eller ett tillbygge i form av exempelvis ett garage, bidrar dessutom till en värdeökning på huset vid försäljning.

Äger du en villa utan garage kan en potentiell köpare i framtiden se det som ett minus, eftersom ett garage både syftar till att skydda bilen samtidigt som tillbyggnaden kan vara en hobbyverkstad eller ett annat tillhåll för familjemedlemmar och vänner. Detta är något en köpare lägger stor vikt vid. Vid bygge av garage är det också viktigt att tänka på rätt garageport som både ska utgöra en säkerhet och vara estetiskt tilltalande. Idag kan du hitta flera typer av garagedörrar varvid exempelvis Portfirman erbjuder takskjutportar som anses som den bekvämaste lösningen vid renovering eller nybyggnation.

Värdeökning och extra utrymme i form av ett garage

Du slår två flugor i en smäll när du bestämmer dig för att bygga till ett garage eller renovera ett befintligt sådant. Ett tilltalande och rymligt garage ger några extra kvadratmeter i hemmet där du kan lagra skrymmande föremål som kanske annars bara ligger och samlar damm på vinden eller i källaren. Du slipper dessutom oroa dig att bilen ska råka ut för skador under vinterhalvåret, då den säkert står inom garagets fyra väggar. Dessa faktorer värdesätts och utgör inte sällan ett baskrav av en köpare vid försäljning.

Har du redan ett befintligt garage så kan det vara en idé att renovera det genom att tilläggsisolera eller byta dörrar mot sådana som håller värmen bättre och är säkrare mot eventuella inkräktare.

Sminka om ditt hus med en fasadrenovering

När du ändå är i färd med att göra om på utsidan då kan det vara dags för att ge din husfasad en uppiffning genom ommålning, rengöring eller ett fasadbyte om du känner att du har råd med det. Att måla om fasaden kan du dock enkelt göra på egen hand, vilket inte tar speciellt lång tid. Lite färg och en snabbkoll på fönstren och ytterdörrarna för att se att, även dem, är i gott skick, kan löna sig ordentligt genom att ge en ytterligare värdeökning. Tänk alltid på att välja rätt färgtyp för ditt fasadmaterial samt att rengöra fasaden innan du lägger på ny kulör. Detta gäller samtliga fasadtyper:

  • Trä
  • Puts
  • Betong
  • Plåt

Är husets mössa vattentät?

Låt det inte växa mossa på mössan, det vill säga hustaket. Att göra huset vackrare är naturligtvis intressant men om taket inte håller tätt eller om pappen behöver bytas ut, så hjälper inte all färg i världen. Oavsett vad du renoverar på husets utsida (och insida) så gäller det alltid att se till att det undre skiktet fungerar som det ska först. Kontrollera därför isolering, sprickor, flagor, rost och takpannornas skick innan du firar slutet på din husrenovering.