Är huset lite slitet och behöver renoveras? Eller vill du höja marknadsvärdet och renovera så att du får ut mer vid försäljning? Med rätt maskiner och verktyg går renoveringen bättre och resultatet blir strålande.

När du ska renovera huset är det flera verktyg och maskiner som du med största sannolikhet kommer att behöva, åtminstone förr eller senare. Vill du undvika att betala en byggfirma alltför mycket pengar kan du göra så mycket som möjligt själv. Du behöver då en bra bordssåg, de vanligaste verktygen som hammare, borrmaskin och tänger, skruvmejslar, skruvdragare och framför allt en måttstock och ett vattenpass. Dock är det renoveringens omfattning och var den ska äga rum i huset som främst är avgörande.

Kolla upp bygglov och tillstånd innan du sätter igång

Oavsett vad du ska göra på huset så gäller det att kolla upp om det krävs bygglov eller andra tillstånd att göra det. Inomhus har du givetvis all din frihet om du äger en villa eller ett hus men det som sker utomhus kan kräva bygglov från kommunen. I fall du ska anlägga en pool, bygga ett garage eller annat småhus på tomten, om du ska ha en egen brunn och allt det innebär eller om du ska sätta upp staket så krävs det i många fall bygglov eller åtminstone grannens tillstånd. Fråga din kommun eller gå in på Byggverket för att se vad som gäller angående bygglov för att vara säker.

Vad får du göra själv?

Under en renovering kan du göra mycket själv om du är händig och gillar att snickra. Rivningar i stor omfattning kan göras av lekman men däremot finns det andra projekt som kräver proffshjälp:

• Eldragningar och byte av elcentral
• Avlopp och byta av rör ska ske av rörmokare
• Installation av golvvärme, nya eluttag med mera

De smartaste verktygen för en renovering

För dig som vill göra saker och ting själv finns en radda med handverktyg som är bra att ha i verktygslådan. Tänk på att när du snickrar och skruvar upp nya hyllor och annat så måste det bli rakt. Då krävs det mätverktyg som vattenpass, tumstock och gradskivor. Kanske till och med linjaler om du samtidigt håller på att göra ritningar. Investera också i olika knivar, tänger och skruvmejslar och köp en behändig skruvdragare. Skruvdragaren är ofta hemmafixarens bästa vän. Glöm heller inte olika penslar och passande målarfärg om du ska måla om.

När det gäller sågar så finns det oftast fyra varianter som de flesta byter med under renoveringens gång – gersåg, cirkelsåg, bordsåg och tigersåg. Tigersågen är perfekt vid rivningsjobb så om du till exempel ska riva ut köket och installera ett nytt är det en tigersåg du ska ha.

Planera för att renovera

Det allra första momentet inför en renovering är att planera – då lägger du stor vikt vid både projektets fortlöpning och också din budget. Vad behöver du köpa in? Vilka moment kan du anlita en firma för och hur länge ska projektet ta? Vad ska du börja med först? Gör upp en grundlig plan och följ den.