Det finns flera sätt att öka värdet på din villa eller din lägenhet och ett säkert kort är en köksrenovering. Detta innebär inte att du måste blåsa ut hela ditt kök och sätta in ett nytt – det finns andra och billigare knep att ta till för att ge ditt kök ett nytt utseende. Följ med så guidar vi dig vidare.

En köksrenovering kan kosta en del men den kan också i bästa fall understiga 10 000 kronor. Det första du bör sätta igång med är en grundlig planering och en genomgång av ditt kök för att försäkra dig om vad som måste bytas ut och vad som kan vara kvar. Kanske måste du sätta in en ny köksfläkt, vilket du kan läsa mer om här, eller är det möjligtvis en ommålning eller nya vitvaror som skulle bli pricken över i:et? Planeringen är det första och avgörande momentet som sedan leder dig vidare till din budget. Därefter är det bara att sätta igång.

Sätt ny färg på ditt kök

En helt ny färg eller eventuellt byte av material i köksluckor eller på detaljer som handtag, knoppar och så vidare, kan ge ditt kök en helt ny skepnad. Detta är samtidigt moment som du kan styra över själv – att måla om är både roligt och meditativt och något du och din familj/partner/vän kan göra tillsammans. En ny kulör är också ett enkelt och billigt trick att komma undan med rent ekonomiskt, men samtidigt ett sätt att få förändringen att synas ordentligt. Detaljer och saker i köket som är värda att måla om är listade nedan.

  • Väggar
  • Köksskåp och lådor
  • Köksmöbler som bord och stolar
  • Fristående hyllor

Tänk praktiskt

Ett kök kan vara hur vackert som helst, men har den inte fungerande vitvaror och köksapparater så kommer de inte att lyfta köket till den nivå du önskar. Detta gäller även spis, ugn, diskho med mera. Vid val av vitvaror så måste du tänka praktiskt och inte bara designmässigt. Ett kök ska vara funktionellt så att nästa ägare inte tvingas göra om allt som du lagt ned stor möda på att åstadkomma. Tänk smart, enkelt och praktiskt både när du planerar arbetsytor och när du väljer vitvaror. Båda ska även vara lättstädade och enkla att använda. Alltför många gadgets och knappar kan orsaka mer irritation än glädje om du väljer fel. ”Less is often more”, inte sant? Se även till att anlita duktiga hantverkare vid VVS- och el-arbeten och kolla så att din plan är realistisk.

Låt kreativiteten flöda och pussla ihop den med budgeten

En liten budget kan orsaka frustration men det är ofta med mindre pengar som du tvingas bli mer kreativ. Ofta fordras det att du letar mer inspiration på undangömda platser som second hand-butiker och online, men det är med fler idéer som ditt nya kök kommer ta form. Ju mer kreativ du är desto personligare blir ditt kök – ergo en högre värdeökning! Så misströsta inte – din köksdröm kanske blir föremål för ännu fler intressanta och smarta lösningar i slutändan. Och du, tänk på att det ofta är detaljerna som gör jobbet!