När du inreder hemmakontoret behöver du skapa en trivsam arbetsmiljö. Det är viktigt att planera för att kunna ha ordning, tänka igenom färgsättning och hur du placerar skrivbordet.

Att jobba hemifrån är en dröm för många: att gå från frukostbordet till kontoret på mindre än en minut. Problemet med att arbeta hemifrån är att det kan vara svårt att skilja mellan arbete och fritid, och att kontoret blir din avlastningsplats för det som inte tillhör arbetet. För att kunna arbeta hemifrån krävs det att du har disciplin och kan leda dig själv, men också att kontoret som sådant både är inrett för arbete, men också är trivsamt.

Avskalat, men personligt

Det bästa är om arbetskontoret är ett eget rum, i annat fall är det klokt att skärma av arbetsplatsen. För att både trivas vid ett skrivbord, men också för att underlätta koncentration, är det bäst att inte ha för mycket på vare sig väggarna eller småprylar på skrivbord och hyllor. Genom att tänka igenom en god ordning från början, och att alla saker ska ha sin särskilda plats, blir ditt kontor mer harmoniskt. Samtidigt arbetar vi bättre i en varm miljö, än ett sterilt rum. För att inreda hemmakontoret för en trivsam arbetsmiljö behöver du göra en avvägning mellan personliga detaljer, som fotografier, och att endast ha arbetsrelaterade saker framme.

Färgsättning och ljus

Vilken färg som du väljer på både tapeter, gardiner, soffa och andra möbler är av stor vikt. Vilken färg som du väljer utgår från din egen preferens, men oavsett färgval, bör du försöka inreda någorlunda enhetligt. Inte nödvändigtvis vita väggar och vita möbler, men du bör försöka hålla dig till en färgskala och låta möbler och väggar harmonisera.

Det är också viktigt att tänka på hur datorskärmen står i förhållandet till fönstret. Det blir lättare att koncentrera sig om skrivbordet står mot en vägg, än om du har utsikt genom ett fönster. Tänk också igenom hur solen skiner genom fönstret, så att solen inte speglas i datorskärmen under en del av dagen.