Har golvet i ditt hem sjunkit eller har du sprickor i väggarna? Det kan bero på förändringar i marken som hemmet står på – vilket tyder på att du troligtvis drabbats av sättningsproblem och är i behov av en grundförstärkning och kanske även en golvutjämning.

Det finns flera anledningar till att ett golv kan sjunka, vissa är naturliga såsom förändringar och slitningar med åren samtidigt som vissa drabbas av sättningsproblem på grund av yttre påverkan. Just yttre påverkan är något som grannhus till ett bygge vid Kålgården i Jönköping drabbats av. På grund av ett närliggande bygge med pålning har ett hus med kulturhistoriska värden drabbats hårt av vibrationerna – så pass att villaägarna oroas för om huset kommer att orka med påfrestningarna:

”I flera rum har sprickor uppstått på väggarna och även husets grund har rört sig och sprickor har uppstått även där. En vibrationsmätare som har ställts in på hur mycket vibrationer huset tål har larmat många gånger.” Läs mer hos SVT.

Att drabbas av sättningsproblem är aldrig roligt, men det går att åtgärda med grundförstärkning och sedan en golvutjämning. Och turligt nog finns det experter att anlita till detta, så det är ingenting man behöver göra själv. Läs mer hos Geobear på adressen https://www.geobear.se/, de arbetar jus med den här typen av problemlösning.

Så vet du om du har en sättningsskada

Är du osäker på om hemmet har sättningsproblem? Det vanligaste sättet att upptäcka problemen är genom att kolla om det finns sprickor på väggarna, i socklar eller i golvet. Men Vi i villa tipsar om att andra tecken på sättningsskador även är ojämna golv, att dörrar och fönster fastnar när du försöker öppna eller stänga dem eller om avloppet börjar bete sig annorlunda. Har vattnet i duschen börjat rinna åt fel håll mot vad det brukar? Då kan du vara drabbad av en sättningsskada.