Har du hemlarm installerat hemma? Enligt statistiken är det hus med hemlarm som avskräcker tjuven allra mest när det kommer till att välja om denne ska begå ett inbrott eller inte, men visst finns det fler saker som hjälper en att skydda sitt hem mot inbrott utöver att skaffa larm – det går till viss mån till och med att förebygga.

Det är viktigt att känna sig trygg hemma i sitt eget hem och man ska även kunna lämna hemmet och känna sig trygg med att låta hemmet stå tomt för en helg eller under en semesterresa på annan ort. Och för att göra det krävs att man vidtar vissa åtgärder för att skydda sitt hem. Det fösta man ska göra är exempelvis att skaffa ett bra hemlarm och hos Protexus.se kan man välja mellan hemlarm med eller utan kameraövervakning och väljer själv om du vill hur larmet ska vara kopplat, till exempel anslutas till larmcentral och väktartjänster eller bara kopplas direkt till dig själv så att det är du som tar mot signalerna om larmet skulle gå.

Välj ett modernt larm

Något som kan vara bra att hålla i åtanke när du ska välja vilken typ av larm du vill ha är hur modernt larmtekniken du väljer är. Hos Protexus har man till exempel de allra senaste larmmodellerna att erbjuda, men det ’är det tyvärr inte alla larm som har. Och varför är detta så viktigt att kolla på? Jo för att tjuvarna har skaffat sig modern utrustning. Att slå ut ett äldre larm är idag inte alls svårt för en van och uppkopplad tjuv. Något som polisen börjat se mer av är nämligen ökningen av olagliga störsändare som släcker ut villalarmets signaler tills att tjuvarna lämnar platsen med alla värdesaker. Dock har myndigheter nu i gemensam trupp slagit ett slag för att få bort dessa, skriver Sveriges Radio. Post- och telestyrelsen, Elsäkerhetsverket, Polisen och Tullen ska i samverkan nu ta krafttag för att försöka upptäcka dessa olagliga störsändare, innan inbrotten sker. Därför är det extra viktigt att inte bara förlita sig på sitt hemlarm, man måste göra fler saker för att skydda hemmet – för man inte tro att det räcker bara med att installera ett larm och sedan blir man utan inbrottsrisk, risken finns alltid men den ka vara mer eller mindre stor. Om man till exempel följer de råd som Smålands-Tidningen skriver om i samband med den rådande inbrottsvågen i Nässjö-området så sänker du risken ytterligare. Detta är deras tips.

Skydda dig mot inbrott såhär

  • Installera larm och sätt upp de medföljande larmdekalerna synligt på brevlåda, ytterdörr och i anslutning till garage för att visa för tjuven att larm finns.
  • Se till att ha lås på både fönster och dörrar samt ta för vana att alltid låsa hemma även när du är där så minskar risken att ett fönster eller en balkongdörr lämnas olåst av misstag.
  • Installera rörelsedetektorer för din utebelysning så att områden utomhus lyses upp när någon rör sig exempelvis vid ytterdörr eller garageinfart.
  • Starta gärna grannsamverkan så kan alla boende i området hålla lite extra koll på varandras hem när någon är bortrest.
  • Plocka bort och lås in allt som ligger på tomten som kan bistå tjuven vid ett inbrottsförsök, såsom stegar och trädgårdsverktyg till exempel.

Andra saker som man också kan göra är att se till så man är förberedd om olyckan skulle vara framme. Om du trots alla säkerhetsåtgärder i alla fall skulle drabbas av inbrott är det bra om du underlättat för polisen att hitta och återlämna dina saker. Att DNA-märka sina värdesaker är till exempel en effektiv metod som hjälper till att öka chansen att få tillbaka stulna föremål då man snabbare kan identifiera ägaren.